Free time
Provet för danspedagogutbildningen består av flera delar och är ett flerstegsurval. Det första delprovet är danskunskap där de sökande får möjlighet att visa sin kunskap i vald dansinriktning. Det delprovet prövar också den sökandes grundförmåga i improvisation och interpretation. Här får de sökande även göra en skrivning i musikteori. I det tredje provet ska den sökande återigen visa den valda inriktningen samt gör även ett kort solo inför juryn. De sökande prövas även praktiskt i musik.
Därefter delas juryn i mindre grupper för en undersökning hos sjukgymnast för att se om den sökande har fysiska hinder för att fullfölja utbildningen. Ett pedagogiskt prov görs också där de sökande under en kort tid ska arbeta tillsammans med en barngrupp och en musiker för att genomföra några övningar. Dessutom prövas de sökande i musikkunskap vilket även innefattar ett skriftligt prov i grundläggande musikteori.
Slutligen intervjuas de sökande för att juryn ska få en uppfattning om de sökandes motivation inför utbildningen.
Varje delprov bedöms av en jury som består av prefekten från pedagogutbildningen, lärare från de olika dansämnena, två studentrepresentanter från avgångsklasserna samt en representant från yrkeslivet. I de två första delproven röstar juryn om vilka kandidater som ska gå vidare. Varje jurymedlem har en röst men det räcker med en röst för att gå vidare. I det tredje delprovet bedöms alla prov på en skala från 1-5 där 1 och 2 är underkända betyg. Sjukgymnasten lämnar ett utlåtande men inga poäng. Poängen vägs därefter samman. Om flera sökande får samma poäng särskiljs de genom resultaten från det pedagogiska provet och intervjun.
I Danshögskolans antagningsordning finns utförliga riktlinjer när det gäller jurygruppernas sammansättning och arbete. Danshögskolan har även utarbetat en utförlig information till de sökande om provens karaktär och funktion samt pratiska arrangemang i samband med prövningarna.
Skrämmande....
Dags för lite yoga sen ska jag på massage, härliga dag!